Hemsida för S/Y Pia II, Vindö 40 nr 282

Tekniska data

Typ Vindö

40

Segelnr

282

Tillverkningsår

1975

Längd, största

9,35 m

Längd, KWL

7,50 m

Bredd, största

2 ,95 m

Djupgående

1,40 m

Kölvikt

1,7 ton

Deplacement

4,6 ton

Segelyta, krysställ

40 kvm

Segelyta med genua I

52 kvm

Motor

Volvo Penta MD 2 B, 25 hkr

 

Hustrun, barnen och jag hämtade underverket på Hönö en höstkväll 1988. Vi lyckades ta oss till Utkäften söder om Marstrand första kvällen i uruselt väder. Där lade vi till och konstaterade att vi fått en enormt stor båt jämfört med Pia I, som var en H­båt, som vi byggt själva 1971 och trängt in oss i alla år.

Nio år senare kan jag konstatera, att Pia II, precis som sin föregångare den hemslöjdade H­båten aldrig kommer att bli färdig. Varje år är det något nytt renoveringsprojekt på gång. Några exempel: Blästring och total ommålning av undervattenskroppen, renslipning + betsning + lackning av all mahogny, nytt backslag, renovering av elsystemet, installation av sötvattenkylning, ny värmare och i år genomgång av dieselmotorn för andra gången.

Vart har vi seglat under åtta semestrar? Hemmavattnen är en triangel med Uddevalla i öster, Vasholmarna i väster och Koster i norr. Nästan varje år har vi hamnat på norska Sörlandet också. En sommar var vädret så uselt, att vi gick via Göta Kanal till Norrköping, så att barnen fick hälsa på mormor. Långseglingen gick till Kiel en sommar, när det knappt blåste något en enda dag. Det var en upplevelse utöver det vanliga att segla till Skåne längs västkusten och sedan utforska de danska öarna.

Varje gång vi kommit tillbaka till Bohuslän efter en långsegling har vi sagt till varandra: Varför stannade vi inte här? Här finns ju allt! Vi hade kunnat ligga och bada i flera veckor på Hjältön. Där finns dessutom kantareller. Men nästa år lockar ändå mera avlägsna platser.

Om du, som läser detta ser Pia II någon sommar, gör gärna ett anrop på VHF kanal 16. Signalen är SA 4492. Kanske har du själv en gammal Vindö? Hör gärna av dig med ett e­mail till mig, så kan vi utbyta erfarenheter om hur i all världen man skall kunna hålla en sådan dam i ordning utan att ruinera sig.

 

  

 

  

 

 

 

 Uppdaterad 2010-02-13